Plantenoverzicht: Kerstbomen...
Kerstbomen en licht gaan hand in hand door de geschiedenis als symbool voor het leven dat niet ten einde is en zal terugkeren. Een traditie met germaanse oorsprong.
Kerstbomen zijn sparren en geen dennen zoals het liedje "O denneboom" soms doet uitschijnen. Maar waarom is dat zo? Een den heeft ronde naalden die in groepjes bij elkaar staan. Een spar daarentegen heeft drie- of vierhoekige naalden die elk afzonderlijk staan. Het verschil kan je dus heel eenvoudig zien.
Hoe uw kerstboom onderhouden?
Een kerstboom kan je na de kerstperiode verbranden tijdens een gezellige kerstverbranding. Maar, het is perfect mogelijk om de kerstboom te bewaren voor het volgende jaar. Hier volgen enkele tips:
- Vertrek van een in pot gekweekte kerstboom.
- Plaats de kerstboom niet te vroeg binnen als je ze later in de tuin wil planten.
- Wanneer je de kerstboom binnenbrengt, plaats hem dan in een waterdichte mand of pot met daarin een schaal. Geef de kerstboom van boven water en laat het water in de schaal staan. Op die manier drogen de naalden minder snel uit.
- Plaats de kerstboom in zon of halfschaduw.
- Verwijder de plastic pot en zet de kluit een kwartier tot maximum 1/2 uur in water.
- Maak een put die breder is dan de pot, maar nagenoeg niet dieper.
- Maak de aarde op de bodem van de put los.
- Bij zware grond is het nodig om bodemverbeteraar te mengen (de helft bodemverbeteraar, de helft uitgegraven aarde) met de uitgegraven aarde.
- Na het planten de kerstboom licht aanduwen en goed water geven zodat de bijgevoegde aarde goed aansluit aan de kluit.
- Voor een succesvolle hergroei is het zeer belangrijk om vanaf eind mei, wanneer het warmer wordt, 1 x per week water te geven en vooral tijdig en geregeld de naalden nat te maken.
Zo verhoog je gevoelig de kansen op een succesvolle hergroei.
Soorten kerstbomen
Vier soorten worden het meest gebruikt als kerstboom:
- Picea excelca
- Picea ommorika
- Abies Nordmaniana
- Abies Koriana
De Picea excelsa (kerstspar genoemd) is de oudste kerstboom. Dit is een spar waarbij zowel de boven- als de onderkant van de naalden groen zijn.
De naalden van de kerstspar staan zo dat de onderkant naar boven wijst. Bovenkant is dus onderkant en vice versa. Dat is ook zo bij de Picea ommorika
De Picea ommorika of Servische spar is afkomstig uit Servië en Bosnië. De naalden zijn blauwgroen: groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant.
De naalden zijn bovendien stom waardoor ze niet prikken.
Deze spar is goed bestand tegen luchtvervuiling en groeit ook in een kalkrijke bodem.
De Abies nordmanniana wordt meer en meer als kerstboom gebruikt omdat de naalden minder snel of zelfs helemaal niet (in het geval van potgekweekte)
uitvallen.
Deze spar komt uit de omgeving van de Zwarte Zee (Turkije, Armenië, Georgië, Noord-Kaukasus). De platte naalden zijn zacht en prikken niet.
Jammer genoeg is deze spar wel duurder.
Abies koreana of Koreaanse zilverspar is een prachtige sapr met een echte piramide vorm. Ze is afkomstig uit het zuiden van Korea.
Deze spar heeft reeds op jonge leeftijd opvallende rechtopstaande paarse kegels. De onderkant van de naalden is zilverkleurig, de bovenkant glanzend groen.
De Koreaanse zilverspar is zeer decoratief binnenshuis, maar is zeker ook een plaats waard in een gemengde tuin. Door de trage groei is ze ook geschikt
voor kleine tuinen of zelfs plantenbakken.